Utazási költségtérítés

Ingázó átalány vagy utazási költségtérítés (Pendlerpauschale)

2017-től az adókedvezményre jogosultak száma megnőtt: Részmunkaidőben dolgozók is igénybe vehetik az átalányt!!

A 2017-es adóévtől azok a részmunkaidőben dolgozók is igényelhetik az ingázó átalányt, akik legalább 4 napot dolgoznak egy hónapban!

  • a teljes ingázó átalányt elszámolhatják az adóalapból azok, akik a hónap lehetséges munkanapjainak több,mint a felén dolgoztak!
    • az ingázó átalány kétharmadát tudják elszámolni, akik 8 és 10 nap között dolgoztak!
    • és egyharmadot, ha legalább négy, legfeljebb 7 napot dolgoztak!

Ingázói támogatás (Pendlereuro)
Aki jogosult az ingázó átalányra, az ezen felül egyszer egy évben elszámolhat egy eurót kilométerenként a munkahely és a lakóhely közötti útra oda és vissza is.

Adókedvezmény alacsony jövedelem esetén
Aki teljesíti az ingázó átalány igénybevételének feltételeit, de nem fizet jövedelemadót, amiből érvényesíthetné, az is jogosult 290 euró ingázói pótlékra. Ezzel együtt az összesen kifizethető negatív adó összege maximálisan 400 euró lehet, amelyet a Finanzamt Önnek kifizet, ha az adóbevallását benyújta.

Heti ingázók 
Azok a munkavállalók, akiknek a munkahelyük közelében szállásuk van és hetente járnak haza (havonta legalább 4 napon ingáznak), igénybe vehetik a részarányos ingázó átalányt, amennyiben az adóbevallásban a hazautazások költségét (Familienheimfahrten) nem tudják érvényesíteni

Megkülönböztetünk: Kis- illetve nagy ingázói átalányt!

A kisingázói jogosultság akkor áll fenn, ha tömegközlekedési eszköz közlekedik a lakás és a munkahely között, s ennek igénybevétele lehetséges és elvárható.

Nagy ingázói átalány: Akkor jogos, ha nem jár tömegközlekedési eszköz a lakás és a munkahely között, vagy ha egy tömegközlekedési eszköz igénybevétele nem elvárható. Nem elvárható a tömegközlekedési eszköz igénybevétele, ha a lakás és a munkahely közötti utazási idő (egy útnál) 20 km-ig terjedő útszakasz esetében hosszabb időt vesz igénybe, mint 1,5 óra. 20-40 km-es szakasz esetében ez több, mint 2 óra, több mint 40 km-es útszakasz esetében több, mint 2,5 óra.

Az ingázói átalányt vagy a munkáltatónál kell kérelmezni, vagy a munkavállalói adóbevallás keretében lehet igényelni.