Családi pótlék igénylés

2019.01.01-től Ausztria jelentősen csökkentette az igényelhető családi pótlék összegét, de még így is van lehetősége a magyar munkavállalóknak ezt igényelni.

Az Európai Bizottság 2018 októberben bejelentette az Ausztria elleni jogsértési eljárás megkezdését a családi pótlék csökkentése kapcsán.

Az igénylés feltételei: A gyermek(ek)kel közös háztartás. A családi pótlékra az anya jogosult, de lemondhat jogosultságáról az apa javára. A családi pótlékot Ausztriában alapesetben addig folyósítják, amíg a gyermek el nem éri a 19 éves kort. Abban az esetben azonban, ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul (hallgatói jogviszonnyal rendelkezik), szakképzésben vagy továbbképzésben vesz részt, 24 éves korának eléréséig jogosult a család a juttatásra. A jogosultsághoz eleget kell tenni bizonyos tanulmányi feltételeknek, illetve amennyiben a hallgató tanulmányai alatt dolgozik, éves adóköteles jövedelme nem haladhatja meg a 9000 eurót.

A családi pótlék összege a gyermekek életkorától és számától függően változik:

Családi pótlék alapösszege az életkor függvényében (2019.01.01-től)
életkor családi pótlék összege
0-3 éves 64 €uro
3-10 éves 68 €uro
10-18 éves 79 €uro
19-24 éves 92 €uro

A gyermekek számát tekintve: a második gyermek után havi 4 €uróval, a harmadik gyermek után ~ 10 €uróval, a negyedik és minden további gyermek után fejenként ~18 euróval nő a juttatás összege.

Egyéb juttatások:

  •  Kinderabsetzbetrag: 32€
  •  Iskolakezdési támogatás: 56€
  • Emelt összegű családi pótlék:87€

A fogyatékkal élő gyermekekre ezen felül kiegészítő családi pótlék is jár.