Adóvisszatérítésről

Több ezer magyar ingázik naponta a szomszédos Ausztriába dolgozni, de sokan nincsenek tisztában az őket érintő osztrák adójogi szabályozással.

Sokan több száz, akár több ezer eurótól is elesnek, mert nem tudják, hogy hol és mit kérvényezhetnek, milyen támogatásra jogosultak.

A magyar munkavállalók általában egymástól tudják meg, mit és hogyan kaphatnak vissza. Irodánk azon dolgozik, hogy az információ mindenkihez eljusson..

Amennyiben valamilyen visszatérítésre jogosult a munkavállaló, már érdemes beadni a bevallást.

Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók többekközt a következő adókedvezményekre jogosultak:

  • Utazási költségtérítés, kis vagy a nagy ingázói átalányra, ami a gyakorlatban útiköltség-támogatást jelent. Ez a lakóhely és a munkahely közötti távolságtól függően akár 3672 euró is lehet évente.
  • Adóvisszatérítésre…(pár száztól több ezer €uro…)
  • Egyedülkeresői pótlékra…(494€-889€-ig)
  • Gyermeküket egyedül nevelői díjra…(494€-889€-ig)
  • Kettős háztartásvezetésre…(0-max 2.200€-ig)
  • Negatív adóra(alacsony jövedelem estén max 110€)
  • Több gyermek után járó pótlékra…(132€-220€)
Ezenkívűl családi pótlékra, gyesre is…

A visszaigénylésre öt éven belül van lehetőség.

MI AZ ÚTIKÖLTSÉG VISSZATÉRÍTÉS ÉS HOGYAN MŰKÖDIK?

A lakóhely és munkahely közötti távolság rendszeres megtételét az utazási költségekhez kapcsolódó adókedvezménnyel támogatják. Alapvetően megkülönböztetjük a „kis ingázó” és a „nagy ingázó” átalányt.

Kis ingázó kedvezmény jár, amennyiben a távolság min. 20 km és tömegközlekedési eszköz használata elvárható.

Nagy ingázó kedvezményt abban az esetben fogadja el az Adóhatóság ha a távolság min. 2 km és tömegközlekedési eszköz használata nem várható el:

Ingázó átalány Kis ingázó Nagy ingázó
2-20 km € 0 € 372
20-40 km € 696 € 1.476
40-60 km € 1.356 € 2.568
60 km felett € 2.016 € 3.672

 FONTOS!

Az ingázó átalány abban az esetben jár, ha a munkavállaló a lakóhely és munkahely közötti távolságot az adott hónapban legalább 11 napon megteszi. Az adóvisszatérítésben való érvényesítésre csak akkor van lehetőség, ha az átalányt a munkavállaló év közben nem vette figyelembe (lásd Lohnzettel-en). Az ingázó átalány egy adóalap csökkentő tétel, ami azt jelenti, hogy az Adóhivatal újraszámolását követően az ezáltal csökkentet összegű adó és a munkáltató által befizetett adóelőleg különbözetét fizetik vissza.

Kettős háztartásvezetés és hazautazás családhoz

Ha a munkavállaló lakóhely és munkahelye közötti távolság nem teszi lehetővé a napi ingázást ( min. 120 km) lehetőség van a kettős háztartásvezetés igénylésére abban az esetben, ha a munkahely közelében lévő bejelentett lakcímmel kapcsolatban költségek merülnek fel. Így havi szinten max € 2.200-ot lehet igényelni.
Továbbá leírhatók a hazautazás költségei is havi € 306-ig, attól függően, milyen tényleges költségek merültek fel a hazautazást illetően.

Milyen feltételek megléte esetén lehet a fentieket költség címén elszámolni?

A család lakóhelyén közös háztartásban eltartott gyermek él és a család átköltözése nem elvárható, ápolásra szoruló, a háztartásban élő családtag gondozása nem teszi lehetővé a lakóhely áthelyezését igazolhatóan időszakos, korlátozott időtartamra vonatkozó munkavégzés esetében házas vagy élettárs a lakóhely közelében kereső tevékenységet folytat és éves jövedelme meghaladja a € 6.000-nak megfelelő összeget.

Fontos!

Egyedülállók esetében maximum 6 hónapra korlátozódik a kettős háztartásvezetés elszámolási lehetősége. Csak a ténylegesen felmerülő költségek írhatók le a hazautazást illetően, ilyen az üzemanyagköltség, autópályadíj, amortizáció, biztosítás, stb. de nem lehet több mint évi € 3.672 A kilométerpénz elszámolásához szükséges az útnyilvántartás (Fahrtenbuch) vezetése, melynek tartalmaznia kell a dátumot, indulás-érkezés helyét, megtett km-t, átlagfogyasztást, egységnyi, illetve az összes felhasznált üzemanyag költséget.

Fahrtenbuch-ot irodánk minden ügyfelének díjmentesen biztosít!